Kerstmarkten in Duitsland

De heerlijke drankjes op een Duitse kerstmarkt: verwarm jezelf vanbinnen en vanbuiten

Typische kopjes glühwein

Een bezoek aan een Duitse kerstmarkt is niet compleet zonder te genieten van de traditionele winterse drankjes die worden aangeboden. Van warme glühwein tot romige eierpunch, deze drankjes zorgen ervoor dat je jezelf verwarmt en de feestelijke sfeer nog beter kunt ervaren. In dit artikel nemen we je mee op een smakelijke reis langs de populairste drankjes op een Duitse kerstmarkt.

Glühwein

Glühwein is ongetwijfeld het meest iconische drankje van de Duitse kerstmarkten. Deze warme, gekruide wijn wordt traditioneel gemaakt van rode wijn, verwarmd en geïnfuseerd met verschillende specerijen zoals kaneel, kruidnagel en steranijs. Soms wordt er ook een scheutje rum of andere sterke drank toegevoegd voor extra warmte en smaak. Glühwein wordt geserveerd in een speciale kerstmok die je als souvenir mee naar huis kunt nemen.

Eierpunsch (Eierlikör)

Eierpunsch is een romige, zoete drank gemaakt van eieren, suiker, melk en sterke drank zoals rum of brandewijn. Deze rijke en verwarmende drank is perfect voor de koude winteravonden op de kerstmarkt en wordt vaak gegarneerd met slagroom en kaneel. Eierpunsch is vergelijkbaar met de Amerikaanse eggnog, maar heeft een dikkere en romigere textuur.

Feuerzangenbowle

Feuerzangenbowle is een spectaculaire drank die zijn oorsprong vindt in Duitsland. Het bestaat uit een warme, kruidige wijn die wordt geserveerd met een suikerhood (Zuckerhut) gedrenkt in rum. De suikerhood wordt boven de wijn geplaatst en vervolgens in brand gestoken, waardoor de suiker en rum in de wijn druppelen en een heerlijke, zoete smaak geven. Dit drankje is niet alleen heerlijk, maar ook een echte belevenis om te zien.

Warme chocolademelk (Kakao) met rum of Amaretto

Voor de zoetekauwen onder ons is een kop warme chocolademelk met een scheutje rum of Amaretto de perfecte traktatie op een koude winterdag. Deze romige, zoete drank verwarmt je van binnenuit en is ideaal om even op te warmen na een wandeling over de kerstmarkt.

Apfelwein (Apfelglühwein)

Apfelwein, ook bekend als Apfelglühwein, is een heerlijk alternatief voor de traditionele glühwein. Dit drankje wordt gemaakt van warme, gekruide appelcider en is een heerlijke alcoholvrije optie voor degenen die de voorkeur geven aan een niet-alcoholische versnapering.

Glühweinmok

De de glühweinmok of glühweinkopjes zijn een uniek en charmant aspect van de Duitse kerstmarkten. Op veel markten worden de warme dranken, zoals glühwein en warme chocolademelk, geserveerd in kleurrijke, vaak keramische kopjes. Deze kopjes zijn meestal speciaal ontworpen voor elke kerstmarkt en bevatten vaak het logo van de markt of een afbeelding die kenmerkend is voor de stad.

Het gebruik van deze kopjes is niet alleen milieuvriendelijker dan het gebruik van wegwerpplastic bekers, maar ze zijn ook een leuk aandenken aan je bezoek aan de kerstmarkt. Bij de aankoop van je glühwein of andere warme drank, betaal je meestal een kleine borg voor het kopje. Als je klaar bent met je drankje, kun je ervoor kiezen om het kopje terug te brengen en je borg terug te krijgen, of je kunt het kopje als souvenir houden.

Dus, terwijl je geniet van de gezellige sfeer en de heerlijke warme dranken op een Duitse kerstmarkt, vergeet niet om ook een moment te nemen om het charmante glühweinkopje te waarderen. Het is een kleine herinnering aan de magie van de kerstmarkt die je mee naar huis kunt nemen.

De Duitse kerstmarkten bieden een scala aan heerlijke winterse drankjes om van te genieten tijdens je bezoek. Probeer zeker een paar van deze traditionele drankjes en verwarm jezelf terwijl je de sfeer van de kerstmarkt in je opneemt. Vergeet niet om te proosten op een gezellige en sfeervolle kersttijd. Proost!