Kerstmarkten in Duitsland

De smaken van de Duitse kerstmarkten: een culinaire verkenning

Meters Bratwurst

Een bezoek aan een Duitse kerstmarkt is niet compleet zonder te genieten van de traditionele winterse drankjes die worden aangeboden. Van warme glühwein tot romige eierpunch, deze drankjes zorgen ervoor dat je jezelf verwarmt en de feestelijke sfeer nog beter kunt ervaren. In dit artikel nemen we je mee op een smakelijke reis langs de populairste drankjes op een Duitse kerstmarkt.

Bratwurst en Currywurst

Geen kerstmarkt is compleet zonder de geur van sissende braadworsten op de grill. Bratwurst, een gegrilde varkensworst, is een klassieker die je op bijna elke kerstmarkt in Duitsland kunt vinden. Currywurst is een andere populaire variant, waarbij de worst in stukjes wordt gesneden en overgoten met een kruidige curry-ketchup saus.

Reibekuchen

Reibekuchen zijn heerlijke aardappelpannenkoekjes die traditioneel worden geserveerd met appelmoes of zure room. Deze knapperige lekkernijen zijn een populaire keuze voor zowel vegetariërs als vleesliefhebbers.

Pilzpfanne

Pilzpfanne of Champignonpfanne is een overheerlijk gerecht dat bestaat uit een mix van champignons, ui en kruiden, die samen worden gebakken in een grote pan. Het wordt vaak geserveerd met een romige knoflooksaus en een stuk knapperig brood. Dit vegetarische gerecht is perfect voor de koude winterdagen en zal zeker de harten (en magen) van zowel vegetariërs als vleesliefhebbers verwarmen.

Backkartoffel

Backkartoffel, of gebakken aardappel, is een stevige traktatie die je op veel Duitse kerstmarkten kunt vinden. De grote, in de schil gebakken aardappels worden doorgesneden en gevuld met verschillende toppings, zoals zure room, spek, kaas of kruidenboter. Dit vullende gerecht is perfect om je energie op peil te houden tijdens het verkennen van de kerstmarkt.

Haxe

Haxe mit Sauerkraut is een traditioneel Duits gerecht dat bestaat uit een sappige, geroosterde varkenspoot (Haxe) geserveerd met zuurkool (Sauerkraut). De varkenspoot wordt langzaam geroosterd, wat resulteert in een knapperige korst en mals vlees. Sauerkraut, gemaakt van gefermenteerde kool, is een perfecte begeleiding voor de rijke smaak van de Haxe. Dit smakelijke gerecht is een ware traktatie voor liefhebbers van stevige, hartige smaken en kan vaak worden gevonden op Duitse kerstmarkten.

Maronen

Maronen, of geroosterde kastanjes, zijn een traditionele wintertraktatie die je op veel Europese kerstmarkten kunt vinden, waaronder die in Duitsland. Ze worden op straat geroosterd boven een open vuur en geserveerd in papieren zakjes, die je kunt gebruiken om je handen warm te houden terwijl je geniet van de zoete, zachte kastanjes. Dit nostalgische tussendoortje is een heerlijke manier om even op te warmen tijdens een koude winterdag op de kerstmarkt.

Flammkuchen

Flammkuchen is een dunne, knapperige pizzabodem belegd met crème fraîche, uien en spek. Deze smakelijke snack wordt traditioneel geserveerd op kerstmarkten in de Elzas en het zuidwesten van Duitsland, maar is tegenwoordig op veel andere plaatsen te vinden.

Lebkuchen

Lebkuchen zijn traditionele Duitse gemberkoekjes die vaak worden versierd met kleurrijke glazuur en feestelijke afbeeldingen. Ze zijn een favoriete traktatie tijdens de kerstperiode en worden vaak verkocht in mooie blikken of als eetbare ornamenten.

Stollen

Stollen (kerststol) is een fruitig, kruidig brood dat vaak wordt gevuld met marsepein en bestrooid met poedersuiker. Dit feestelijke gebak is een klassieker tijdens de kersttijd in Duitsland en is zowel smakelijk als vullend.

Gebrannte Mandeln

Gebrannte Mandeln, of geroosterde amandelen, zijn een zoete traktatie die je op bijna elke Duitse kerstmarkt zult tegenkomen. De amandelen worden geroosterd in een suiker-kaneelmengsel, wat resulteert in een knapperige, zoete buitenkant en een warme, zachte kern.

 

De Duitse kerstmarkten zijn een feest voor zowel de ogen als de smaakpapillen. Het maakt niet uit of je een zoetekauw bent of de voorkeur geeft aan hartige gerechten, er is altijd wel iets lekkers te vinden op een Duitse kerstmarkt! Naast de vele traditionele lekkernijen die we in dit artikel hebben besproken, zijn er nog tal van andere gerechten en snacks te ontdekken. We moedigen je aan om je smaakpapillen de vrije loop te laten en te genieten van de heerlijke smaken die de Duitse kerstmarkten te bieden hebben.