Kerstmarkten in Duitsland

Jouw Gids voor Vervoer naar Duitse Kerstmarkten

Wanneer de wintermaanden naderen en de feestdagen in zicht komen, begint Duitsland zich voor te bereiden op een van haar mooiste tradities: de kerstmarkten. Deze charmante markten, verspreid over het hele land, bieden een betoverende mix van lichtjes, kerstliederen, handgemaakte geschenken, heerlijke etenswaren en warme glühwein. De geur van geroosterde kastanjes, kaneel en peperkoek vult de lucht, terwijl de vrolijke noten van kerstliederen je ziel verwarmen. Stalletjes met glinsterende kerstdecoraties, unieke ambachtelijke geschenken en traditionele Duitse lekkernijen vormen een doolhof van wonderen om te verkennen.

Voor Nederlanders is een trip naar een Duitse kerstmarkt een uitstekende gelegenheid om een kort uitstapje over de grens te maken en te genieten van een andere cultuur tijdens de meest feestelijke tijd van het jaar. De nabijheid van Nederland tot Duitsland maakt het gemakkelijk om de magie en charme van deze traditionele kerstervaring te ervaren, zelfs voor een kort weekenduitstapje.

De reis naar de Duitse kerstmarkten is een avontuur op zich. Of je nu kiest voor een schilderachtige autorit, de eenvoud en het gemak van de trein, de sociale sfeer van de bus of de snelheid van het vliegtuig, de reis is de moeite waard. Elk vervoermiddel biedt zijn eigen unieke voordelen en ervaringen, en draagt bij aan de anticipatie en opwinding van je bezoek aan de kerstmarkten. Dus bereid je voor, plan je route, en laat de feestelijke geest van het seizoen je leiden naar de onvergetelijke kerstmarkten van Duitsland.

Reizen met de auto naar een Duitse kerstmarkt

Strooiwagen (Afbeelding van Jerzy Górecki via Pixabay)

Reizen met de auto biedt veel flexibiliteit en gemak, en het is een populaire keuze voor veel Nederlanders die naar Duitse kerstmarkten reizen. Met de auto heb je de vrijheid om op je eigen tempo te reizen, om te stoppen waar je maar wilt en om zoveel kerstmarkten te bezoeken als je wilt.

Reizen met de auto naar Duitsland vanuit Nederland is vrij eenvoudig en handig. De meeste grote steden met populaire kerstmarkten zijn gemakkelijk bereikbaar via uitstekende snelwegen en goed aangegeven routes. Steden zoals Düsseldorf, Keulen en Münster zijn bijvoorbeeld binnen een paar uur rijden vanuit de meeste delen van Nederland te bereiken.

Bij het plannen van je route is het belangrijk om rekening te houden met mogelijke verkeersdrukte, vooral tijdens piekuren en in de weekends. Het gebruik van navigatiesystemen of reisapps kan je helpen om de beste route te vinden en verkeersopstoppingen te vermijden.

Het is ook aan te raden om van tevoren te informeren naar de parkeermogelijkheden in de stad die je wilt bezoeken. Sommige steden hebben park-and-ride faciliteiten aan de rand van de stad, waar je je auto kunt parkeren en vervolgens met het openbaar vervoer naar het stadscentrum kunt reizen. Dit kan vaak tijd en stress besparen, vooral in grotere steden.

Verder is het belangrijk om te weten dat in veel Duitse steden milieuzones ("Umweltzonen") zijn ingesteld. Om deze zones binnen te rijden, moet je auto een milieusticker ("Umweltplakette") hebben. Deze stickers zijn verkrijgbaar bij de TÜV, de Duitse APK, of online en moeten zichtbaar op de voorruit van je auto geplakt worden.

Met een beetje voorbereiding wordt het autorijden naar een Duitse kerstmarkt een moeiteloos en aangenaam onderdeel van je kerstuitje. Zorg voor een warme jas, zet je geliefde kerstliedjes klaar en bereid je voor op een fascinerende reis naar het wonderland van de Duitse kerstmarkten. Laat je betoveren door de feeërieke lichten, de geur van versgebakken traktaties en de bruisende sfeer van de feestelijke kraampjes. Het is een onvergetelijke ervaring die je kerstgevoel zeker zal aanwakkeren.

Een lidmaatschap bij de ANWB kan erg handig zijn tijdens zo'n reis. Mocht je tegen problemen aanlopen, dan kun je altijd rekenen op hun hulp en advies, of het nu gaat om pech onderweg of om de beste route naar je bestemming.

Dus start de motor, zet de verwarming aan en geniet van je reis naar de betoverende wereld van de Duitse kerstmarkten. Veilige reis en geniet van de magie van de kerst!

Umweltplakette

Als je met de auto naar Duitsland reist, is het belangrijk om bekend te zijn met de Umweltplakette, ook bekend als het milieuvignet. Dit is een essentieel onderdeel van de voorbereiding op je reis, omdat het verplicht is in veel Duitse steden.

De Umweltplakette, of milieuvignet, is een sticker die op je voorruit moet worden geplakt als je in veel Duitse steden wilt rijden. Het is een maatregel die is ingevoerd om de luchtkwaliteit in stedelijke gebieden te verbeteren door het aantal voertuigen met een hoge uitstoot te beperken. Houd er rekening mee dat de aanschaf van de Umweltplakette kosten met zich meebrengt. Dit is een kleine investering voor het behoud van de luchtkwaliteit in Duitse steden en om onnodige boetes te vermijden.

Er zijn drie soorten vignetten, kleurgecodeerd in rood (1), geel (2) en groen (3), afhankelijk van hoe milieuvriendelijk je voertuig is. De meeste voertuigen zullen een groene sticker nodig hebben om in de milieuzones (Umweltzonen) te rijden, die in veel steden aanwezig zijn.

Je kunt de Umweltplakette voorafgaand aan je reis kopen bij erkende verkooppunten zoals TÜV en DEKRA vestigingen, bepaalde autogarages, en sommige online aanbieders. Zorg ervoor dat je deze op de juiste manier op je voorruit aanbrengt, want zonder de sticker - of met een onjuiste sticker - riskeer je een boete.

Het is belangrijk op te merken dat dit niet alleen geldt voor Duitse voertuigen; ook buitenlandse voertuigen moeten de sticker hebben om in deze zones te mogen rijden. Dus als je van plan bent om met de auto naar een Duitse kerstmarkt te gaan, vergeet dan niet om je Umweltplakette te regelen!

Tip: Als Nederlandse voertuigeigenaar kun je vooraf een milieusticker aanvragen via e-mail. Stuur een e-mail naar , voeg een kopie van je kentekenbewijs toe en vergeet niet je adres te vermelden. Je ontvangt de milieusticker per post. In de begeleidende brief van de Gemeente Stuttgart vind je de gegevens voor het overmaken van de kosten (6€, misschien plus administratiekosten).

Voorbeeld e-mail
Sehr geehrte Damen und Herren,
ich möchte gerne für meinen MERK, TYPE, KW, BOUWJAAR mit dem niederländischen Kennzeichen AA-123-A eine Umwelt-Plakette anfragen.
Eine Kopie der Fahrzeugkarte, Vor- und Rückseite habe ich dieser Mail zugefügt. Falls noch Sie noch Daten benötigen, können Sie mich gerne jederzeit fragen oder die Webseite des niederländischen Straßenverkehrsamtes unter https://ovi.rdw.nl/
Für die Kosten in Höhe von EUR 6 übernehmen ich.
Meine Anschrift lautet
VOORNAAM ACHTERNAAM, STRAAT & HUISNUMMER, POSTCODE PLAATS, Niederlande
Vielen Dank und mit freundlichen Grüßen,
VOORNAAM ACHTERNAAM

Je kunt de Umweltplakette ook ter plaatse aanschaffen bij een Straßenverkehrsamt, TÜV of DEKRA-vestiging in de grensstreek van Duitsland. Dit kan een handige optie zijn als je op het laatste moment besluit om naar Duitsland te reizen of als je de sticker per post niet op tijd hebt ontvangen. Het kan echter wel handig zijn om vooraf te bellen of mailen om te bevestigen dat ze de sticker daar beschikbaar hebben en om te vragen naar de specifieke procedure. Houd er rekening mee dat je het kentekenbewijs van je voertuig bij je moet hebben om de sticker te kunnen kopen.

Als je in Nederland bent en snel een Umweltplakette nodig hebt, kun je ook terecht bij de DEKRA-vestigingen in Alkmaar of Uden. Hier wordt de sticker direct afgegeven en je kunt er alleen met pin betalen. Ze zijn geopend van maandag tot en met vrijdag, van 08.30 tot 17.00 uur.

Wegentol

In Duitsland hoeven automobilisten momenteel geen tol te betalen voor het gebruik van de snelwegen (Autobahnen; blau) en rijkswegen (Bundesstraße; geel). Sinds 2005 bestaat er alleen tol voor vrachtwagens met een gewicht van 7,5 ton of meer. Campers van groot formaat hoeven geen tol te betalen, zolang ze niet worden gebruikt voor het transporteren van goederen.

Er zijn enkele uitzonderingen op de regel dat er geen tol hoeft te worden betaald:

  • Tol is verplicht voor de Herrentunnel in Lübeck en de Warnowtunnel in Rostock. Bezoek herrentunnel.de en warnowtunnel.de voor meer informatie en tarieven.
  • Voor enkele particuliere bergwegen in Beieren wordt een kleine bijdrage gevraagd.
Let op, flitser! (Afbeelding van efes via Pixabay)

Flitser-app

In Duitsland zijn 'flitser-apps' illegaal, zelfs wanneer ze door passagiers worden bediend. Desondanks is het uitdagend voor de politie om het gebruik ervan te controleren. Zonder redelijk vermoeden mogen voertuigen en smartphones niet worden doorzocht. Dus, hoewel het gebruik van dergelijke apps verboden is, kan het zelden worden bewezen. Echter, in het zeldzame geval dat je wordt betrapt op het gebruik van een flitser-app, kan je een boete van (minimaal) 75 euro en strafpunten verwachten. Het is eveneens verboden om je mobiele telefoon vast te houden tijdens het rijden, zelfs voor het gebruik van een navigatie-app. Overtreding van deze regel kan ook resulteren in boetes en strafpunten.

Boetes

In Duitsland gelden strikte regels en sancties voor zowel snelheidsovertredingen als onjuist parkeren. Deze boetes zijn bedoeld om de veiligheid op de weg te waarborgen en automobilisten te ontmoedigen om de regels te overtreden.

De boetes voor snelheidsovertredingen variëren afhankelijk van de ernst van de overtreding. Ze beginnen bij 20 euro buiten de bebouwde kom en 30 euro binnen de bebouwde kom voor lichte snelheidsovertredingen. Bij ernstigere overtredingen kunnen de boetes oplopen tot 800 euro, met extra strafpunten op het rijbewijs en mogelijk zelfs een rijverbod van meerdere maanden.

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat er meestal een administratieve kost, of 'Bearbeitungsgebühr', aan de boete wordt toegevoegd. Dit is een extra bedrag dat bovenop de oorspronkelijke boete komt.

Wat betreft parkeren, het is belangrijk op te merken dat in grote steden parkeerplaatsen vaak schaars zijn. Dit kan ertoe leiden dat mensen geneigd zijn de parkeerregels te overtreden. De boetes voor onjuist parkeren beginnen bij 10 euro voor niet ruimtebesparend parkeren. Ernstiger overtredingen, zoals parkeren in een parkeerverbodszone, kunnen leiden tot boetes tussen de 35 en 55 euro. Het hinderlijk parkeren in de tweede rij wordt bestraft met een boete vanaf 55 euro, terwijl parkeren zonder parkeerschijf je op een boete van 20 euro of meer kan komen te staan.

Hoewel er voor de meeste parkeerovertredingen alleen geldboetes worden uitgedeeld, kunnen in sommige gevallen ook strafpunten worden toegekend. Een rijverbod wordt echter zelden opgelegd voor parkeerovertredingen.

Boetecatalogus voor snelheidsovertredingen buiten de bebouwde kom

Overtreding* Boete Punten Rijverbod
t/m 10 km/h 20 € - -
11 - 15 km/h 40 € - -
16 - 20 km/h 60 € - -
21 - 25 km/h 100 € 1 -
26 - 30 km/h 150 € 1 (1 maand)**
31 - 40 km/h 200 € 1 (1 maand)**

* Bij overtredingen buiten de bebouwde kom worden 3% van de gemeten snelheid als tolerantie afgetrokken, bij snelheden onder de 100 km/h worden 3 km/h afgetrokken. Boetes worden bepaald voor snelheden na aftrek van de tolerantie. Gebruik de boetecalculator als je alleen je gereden / gemeten snelheid kent.

** Een rijverbod wordt over het algemeen alleen opgelegd wanneer binnen 12 maanden tweemaal snelheidsovertredingen van 26 km/h of meer worden begaan ("Herhaaldelijke schending van de plichten").

Snelheidsovertredingen hoger dan 30km/u? Deze gegevens worden hier niet weergegeven.

Boetecatalogus voor snelheidsovertredingen binnen de bebouwde kom

Overtreding* Boete Punten Rijverbod
t/m 10 km/h 30 € - -
11 - 15 km/h 50 € - -
16 - 20 km/h 70 € - -
21 - 25 km/h 115 € 1 -
26 - 30 km/h 180 € 1 (1 maand)**
31 - 40 km/h 260 € 2 1 maand

* Bij overtredingen binnen de bebouwde kom worden 3 km/h van de gemeten snelheid als tolerantie afgetrokken.

** Een rijverbod wordt over het algemeen alleen opgelegd wanneer binnen 12 maanden tweemaal snelheidsovertredingen van 26 km/h of meer worden begaan ("Herhaaldelijke schending van de plichten").

Snelheidsovertredingen hoger dan 30km/u? Deze gegevens worden hier niet weergegeven.

Glühwein in het bloed

In Duitsland is de wettelijke limiet voor alcohol in het bloed bij het besturen van een voertuig 0,5 promille. Echter, voor bestuurders die nog in hun proefperiode zitten en voor bestuurders jonger dan 21 jaar geldt een zero-tolerance beleid - zij mogen geen alcohol drinken voordat ze gaan rijden.

Als je betrapt wordt op het rijden onder invloed van alcohol of drugs, zijn de sancties streng. Je kunt verwachten dat je minimaal een boete van 500 euro krijgt, twee strafpunten op je rijbewijs, en een rijverbod van een maand. Deze maatregelen zijn bedoeld om de veiligheid op de weg te waarborgen en het rijden onder invloed te ontmoedigen.

Tijdens de feestelijke kerstperiode en vooral rond de kerstmarkten, is er in Duitsland een toename van alcoholcontroles. De lokale autoriteiten zijn zich bewust van de verleiding om na een gezellige avond op de kerstmarkt nog zelf achter het stuur te kruipen. Deze controles zijn bedoeld om de veiligheid op de weg te verzekeren en te voorkomen dat mensen onder invloed gaan rijden. Het is dus belangrijk om, als je van plan bent om te genieten van een glas glühwein of bier op de kerstmarkt, vooraf een veilige manier van vervoer te regelen. Denk hierbij aan het openbaar vervoer, een taxi, of een aangewezen nuchtere chauffeur.

Winterbanden

Winterband met Alpine-symbool en M&S letters (Afbeelding van Robert Laursoo via Pixabay)

In Duitsland is er geen algemene winterbandenplicht, maar een situatieve plicht volgens de wetgeving. Dit betekent dat je bij winterse wegomstandigheden - zoals ijzel, sneeuw, smeltende sneeuw, ijs- of rijp gladheid - alleen mag rijden met winterbanden. Hoewel er geen vaste periode is, is de vuistregel van oktober tot Pasen een goede indicatie, schrijft de Duitse wegenwacht ADAC.

Je herkent actuele winterbanden aan het Alpine-symbool, een bergpictogram met een sneeuwvlok. Daarnaast worden tot 30 september 2024 banden met M+S-markering (modder en sneeuw) ook als winterbanden beschouwd, op voorwaarde dat ze vóór 31 december 2017 zijn geproduceerd.

Het niet naleven van de winterbandenplicht resulteert in een boete van 60 euro voor de bestuurder, of 80 euro als anderen worden gehinderd, plus een punt in Flensburg. De eigenaar van het voertuig kan een boete van 75 euro en ook een punt verwachten.

Er zijn enkele uitzonderingen op de winterbandenplicht. Deze zijn onder andere:

  • Bedrijfsvoertuigen voor land- en bosbouw
  • Gemotoriseerde rolstoelen
  • Eensporige voertuigen (zoals motorfietsen)

De wettelijk voorgeschreven minimale profieldiepte voor (winter-) banden is 1,6 millimeter. De ADAC raadt echter aan om minstens vier millimeter aan te houden voor veiligheidsredenen, en een vervanging na uiterlijk zes jaar, omdat de rubbermix dan zo hard wordt dat de grip bij lage temperaturen afneemt.

All-season banden worden juridisch gezien als winterbanden als ze het "Alpine"-symbool of de M+S-markering hebben (binnen de bovengenoemde overgangsperiode). Als geen van beide markeringen aanwezig is, is het geen all-season band, maar een zomerband.

Reizen met de trein naar een Duitse kerstmarkt

Trein in de buurt van Müchen (Afbeelding van Jürgen/holzijue via Pixabay)

Als alternatief voor het rijden, biedt het reizen per trein naar Duitse kerstmarkten een ontspannende en stressvrije ervaring. Het is een uitstekende manier om de drukte op de weg te vermijden en tegelijkertijd te genieten van het prachtige winterlandschap. Bovendien zijn veel van de Duitse kerstmarkten gunstig gelegen in de buurt van treinstations, waardoor ze gemakkelijk te bereiken zijn voor treinreizigers.

Reizen per trein naar een Duitse kerstmarkt kan een uitstekende keuze zijn, vooral als je liever het rijden in winterse omstandigheden en het zoeken naar parkeerplaatsen wilt vermijden. De Duitse spoorwegen staan bekend om hun efficiëntie en stiptheid, waardoor je je reis eenvoudig kunt plannen en op tijd kunt aankomen om alles te zien en te doen.

Het treinnetwerk in Duitsland is uitgebreid en goed georganiseerd, met frequente verbindingen naar grote steden en kleinere steden. Hierdoor kun je niet alleen de grote, bekende kerstmarkten bezoeken, zoals die in Keulen, Düsseldorf of München, maar ook de kleinere, charmante markten in steden als Aken, Koblenz of Bremen.

Een ander voordeel van reizen per trein is de mogelijkheid om te genieten van het landschap. In plaats van je te concentreren op de weg, kun je ontspannen en uit het raam kijken naar het winterlandschap dat aan je voorbijtrekt. Dit kan een bijzonder betoverende ervaring zijn, vooral als er sneeuw ligt.

Daarnaast zijn veel kerstmarkten in Duitsland gunstig gelegen in de buurt van treinstations. Dit betekent dat je, zodra je uit de trein stapt, meteen in de feestelijke sfeer wordt ondergedompeld. Geen gedoe met parkeren of lange wandelingen - je bent direct waar de actie is.

Zorg ervoor dat je je treinreis van tevoren plant en je tickets op tijd boekt, vooral tijdens de piekperiodes van de kerstmarkten, aangezien de treinen dan vol kunnen zijn. Vergeet ook niet om de reistijden te controleren, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Kortom, het reizen per trein naar een Duitse kerstmarkt kan een ontspannen en plezierige ervaring zijn, waardoor je optimaal kunt genieten van je bezoek aan de magische wereld van de Duitse kerstmarkten. Dus pak je warme jas, je kerstmuts en maak je klaar voor een onvergetelijke reis. Veel plezier en een veilige reis!

Reizen met de bus naar een Duitse kerstmarkt

Voor degenen die op zoek zijn naar een betaalbaar en comfortabel alternatief voor het reizen naar Duitse kerstmarkten, kan de bus een uitstekende keuze zijn. Het biedt de mogelijkheid om te ontspannen en te genieten van de reis, zonder je zorgen te hoeven maken over rijden of parkeren.

Het nemen van de bus naar Duitse kerstmarkten is een uitstekend alternatief voor degenen die op zoek zijn naar een budgetvriendelijke en zorgeloze reisoptie. Comfortabele zitplaatsen, het voordeel van directe verbindingen en de mogelijkheid om te ontspannen terwijl iemand anders rijdt, maken de bus een aantrekkelijke keuze.

Een van de belangrijkste voordelen van het reizen per bus is de kosteneffectiviteit. In vergelijking met vliegen of zelf rijden, kan het nemen van de bus aanzienlijk voordeliger zijn. Dit maakt het ideaal voor diegenen die hun budget in de gaten willen houden tijdens de feestelijke periode.

Bovendien bieden veel busmaatschappijen directe diensten aan naar het centrum van veel Duitse steden, wat betekent dat je bij aankomst direct in het hart van de kerstmarktactie bent. Geen gedoe met parkeren of navigeren door onbekende steden, je kunt gewoon uit de bus stappen en beginnen met genieten van de kerstsfeer.

Busmaatschappijen hebben tegenwoordig ook hun comfortstandaarden verbeterd. Verwacht ruime zitplaatsen, toiletten aan boord en vaak zelfs gratis wifi, zodat je kunt ontspannen en genieten van de reis.

Het is belangrijk om je busreis van tevoren te plannen en je tickets vroeg te boeken, omdat de bussen tijdens de kerstmarktperiode druk kunnen zijn. Zorg er ook voor dat je de vertrek- en aankomsttijden goed controleert, zodat je voldoende tijd hebt om alles te zien en te doen.

Dus, als je op zoek bent naar een betaalbare en stressvrije manier om te genieten van de magie van Duitse kerstmarkten, overweeg dan om de bus te nemen. Met je winterjas aan en een mok warme chocolademelk in de hand, ben je klaar voor een prachtige kerstervaring. Fijne reis!

Oad - Winterreizen

Vliegend naar een Duitse kerstmarkt

Vliegtuig (Afbeelding van Andreas Amend via Pixabay)

Vliegen naar een Duitse kerstmarkt kan een praktische optie zijn, vooral als je een markt wilt bezoeken die verder weg ligt. Echter, het is belangrijk om rekening te houden met de impact op het milieu.

Hoewel vliegen ongetwijfeld de snelste manier is om van Nederland naar verre delen van Duitsland te reizen, moet je je bewust zijn van de milieu-impact. Vliegen is een van de grootste bronnen van CO2-uitstoot per passagier. Daarom is het essentieel om deze optie te overwegen als alle andere minder milieubelastende vervoersmiddelen niet haalbaar zijn.

De meeste grote steden in Duitsland, zoals Berlijn, München en Hamburg, hebben internationale luchthavens die goed verbonden zijn met de rest van het land. Dus als je ervoor kiest om te vliegen, kun je na aankomst gemakkelijk je weg vinden naar de kerstmarkten. Veel luchthavens bieden ook shuttlebussen of treindiensten naar het stadscentrum.

Het is raadzaam om je vlucht ruim van tevoren te boeken, omdat de prijzen kunnen stijgen naarmate de kerstperiode nadert. Vergeet ook niet om rekening te houden met extra tijd voor inchecken en beveiliging op de luchthaven.

Tot slot, ongeacht het vervoermiddel dat je kiest, is het belangrijk om je reis goed te plannen en te genieten van de magische ervaring die de Duitse kerstmarkten te bieden hebben.